ReSepi

Jom kita share2 resepi k!!
resepi yg ada dalam ni hanya yg dah cuba jaya jer..kikikiki...
try and error then ni la rupanya..
lets start with APAM POLCADOT!!

Bahan-Bahan :
1- 275gram Tepung gandum
2- 220gram Gula halus (gula biasa pon boleh..blend jer)
3- 150ml Susu cair 
4- 2 biji Telur gred A (yg dari dalam fridge taw)
5- 3 sudu teh baking powder @ serbuk penaik 
6- 1 sudu teh Ovelette (ovelette ni warna kuning keemasan mcm gel..klu gi kat supermarket mesti ada)
7- Pewarna pilihan dan filling/inti (strawbery, pineapple jem dll..kaya pun boleh)

Cara2nya : 
1- Pukul telur dan gula sampai kembang..sampai nampak putih la..(slalu buat dalam 5 ke 10 minit tp lg lama lg bagus)
2- Agak2 dah kembang masukkan tepung, baking powder dan ovelette tadi..pastu kacau pelan2..
3- Masukkan susu cair peringkat2 la takut cair atau pekat sgt adunan tu..agak2 jer..nak masukkan semua pun bole..**depends pd kita
4- Pastu bahagikan adunan kepada beberapa bahagian utk dicampurkan ikut color yg kita nak
5- Masukkan dalam acuan separuh dulu, pastu masukkan filing/ inti tadi then baru lapiskan dengan adunan yg sama..**jgn penuh sgt coz nanti dia kembang!!
6- Lastly corakkan la apam anda!!!
7- Oooo yea..lepas tu kukus dalam 10 minit..siapppp!!! (cup kecil 10 minit then cup besar 15 minit)

p/s : apm ni tahan dalam 2 or 3 hari je..klu letak dlm fridge tahan skit la...skit jer!!!!ehehehe SELAMAT MENCUBA!!!

Meh nak share skit gambar2 yg sy buat yea...


Ni yg first trying so nmpk xlawa skit..heeeee


Second trying..kih3x


Ni utk yg cup besar..sebelum masuk kukus!!


tadaaaaa!!!!heeeee ni lah hasilnya wat masa ni..lame da xbuat..
nak order???!!heeee takat ni blom ad nk amik order lg la..


ni yg latest!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...